Newgrange ve Stonehenge

Jul 22, 2024Nazlı Karaca
Newgrange ve Stonehenge

Newgrange (İrlandaca Brú na Bóinne), İrlanda’nın Boyne Vadisi’nde yer alan tarih öncesi bir anıttır. M.Ö. 3200 civarında Neolitik Çağ’da inşa edilmiştir. Site, içerisinde taş geçiş yolları ve odaları olan geniş bir dairesel höyükten oluşmaktadır. Bu odalarda insan kemikleri ve olası mezar kalıntıları ya da adak sunuları bulundu. Höyük aynı zamanda bir taş daire ile çevrelenmiştir. Sitenin hangi amaçla kullanıldığı konusunda kesin bir tahmin yoktur, ancak dinî amaçlarla kullanıldığı düşünülmektedir. 1993 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak belirlenmiştir.

Stonehenge İngiltere’deki Salisbury Düzlüğü’nde dinsel törenler için kullanılmış ve druidlere atfedilen dev taşlardan oluşturulmuş bir dairedir. Otuz taş dik olarak durmakta (bunlardan hâlen on yedisi ayaktadır) ve bunların üzerine yatay olarak yerleştirilen lento taşları ile birlikte tarihî eser bir nevi yan yana dizilerek daire oluşturmuş kapılar görüntüsü vermektedir. Stonehenge adı eski İngilizcede "asılı taşlar" anlamına gelir. Beş yüz yıl boyunca mezar alanı olarak kullanılmıştır. (M.Ö. 3000 yılında İngiltere’nin en büyük mezarlığıydı.) Gökbilimci Sir Fred Hoyle ise işaret taşlarının dış halka etrafında hareket ettirilmesiyle Stonehenge’in güneş ve ay tutulmalarını önceden tahmin etmek amacıyla kullanılabileceğini ispatlamıştır. Yapının bir benzerinin Rusya Başkurdistan’daki “Uçalı Buluntuları” içerisinde bulunması ilginçtir.

Stonehenge’in çemberi bölen ve yapının girişinden geçen ekseninin yaz gün dönümündeki (21 Haziran) gün doğumuna doğru konumlandırılmış olmasına karşılık, İrlanda’da yaklaşık olarak aynı zamanlarda inşa edilen Newgrange anıtının ekseninin kış gün dönümündeki (21 Aralık) gün doğumuna yöneltilmiş olması çok dikkat çekicidir.

Jul 22, 20240 yorumNazlı Karaca
Jul 22, 20240 yorumNazlı Karaca