Carl Gustav Jung, I Ching, Yi Jing

Jul 23, 2024Nazlı Karaca
Carl Gustav Jung, I Ching, Yi Jing

Carl Gustav Jung'un "I Ching" ile olan ilişkisini gösteren özel mektuplarını Türkçeye çevirerek yayınlama başlıyoruz. Zamanla mektup sayısı arttıkça hepsini "I Ching" kategorisi altında okuyabileceksiniz. Bilinçdışı Yayınları A.Ş.

Carl Gustav Jung, I Ching, Yi Jing ile ilgili mektubu

Sayın Bay N., 25 Ekim 1935

I Ching’i takdir etmenizi anlıyor ve onun hakkında söyleyeceğiniz her türlü iyi şeye katılıyorum, ancak -oldukça Batılı bir düşünce olan- I Ching enstitüsü kurma fikrinize sıcak bakmıyorum. Siz Doğu’nun asilzade spiritüel ruhu hakkında çok şey biliyor olabilirsiniz ancak Batılı insanın ruhu hakkında temelde cahil gibi görünüyorsunuz.

Avrupalı denen “Mekanikleşmiş Vahşi”nin damarlarına en ufak bir bilgelik damlası aşılamak için ne kadar zahmete girdiğimi tahmin edemezsiniz. I Ching'in tekniği ve bilgeliği o kadar inceliklidir ki onu gerçekten anlamak için Doğu eğitiminin bir asırlık rafine kültürüne ihtiyaç vardır.

Günümüzde eğitimli Çinlilerinin çoğu artık I Ching hakkında en ufak bir fikre bile sahip değil. Bizimle yaşayan Çinli âlimler de onu yeterince anlamıyorlar.

İhtiyacımız olan şey psikolojik bir eğitimdir. Bu sayede I Ching'i yavaş yavaş anlayabiliriz. Ama bilgeliği yaymayı amaç edinen bir enstitü benim için dehşetin özüdür.

Ahmakça şeylere aşermekten başka bir şey yapmayan Avrupa ve Amerikalıyı yeterince tanıyorum. onlar için bilgeliğin bir önemi yoktur ve hiçbir zaman olmamıştır. Eğer öyle olmasaydı, dünya kendi varlığından kaynaklı hastalıktan Pythagoras döneminde çoktan sağalmış olurdu.

Bilgelik sizin için iyi bir şey olabilir ancak onu başka insanlara yaymak, aynı zamanda gerçeği yozlaştırmak demektir.

Bilgelik bir kişinin tek başına sahip olduğu bir şeydir ve bu konuda sessiz kalırsanız size inanırlar, ancak bu konuda konuşursanız hiçbir etkiniz olmaz.

İçtenlikle aklınıza bu fikri I Ching’in getirmemiş olmasını diliyorum, aksi takdirde I Ching’e olan inancımı kaybedeceğim.

Çin'de I Ching’i kullanan Taocu rahipler bile onu yozlaştırarak sıradan kâhinlere dönüştüler ve hak ettikleri kötü üne kavuştular.

Eğer I Ching’i azıcık bile anladıysam, bu kitabın size kendi yolunuzu ve bu yolun önemini öğreten bir kitap olduğunu söyleyebilirim. Bu kitabın bilgelerin gizli hazinesi olması boşuna değildir. Konfüçyüs’ün söyledikleriyle bunu karşılaştırın, o zaman siz de anlayacaksınız. Konfüçyüs I Ching’i kullanan bir bilgeydi ancak I Ching’i kimseye öğretmedi. Öğretmekten keyif aldığı için halk dili ile konuşuyordu. Lao-Tzu ise öğretmekten keyif almazdı; neler söylediğine ve söylediklerini kaç kişinin anladığına bakın farkı göreceksiniz. Bildiğim kadarıyla ne Kung Fu-Tzu’nun ne Lao-Tzu’nun ne de Chuang-Tzu'nun enstitüleri yoktu.

I Ching bilgeliğini Batı zihniyle tanıştırmak için yapılacak dürüst girişimlere hiçbir itirazım yok ancak zararlı olabilecek yanlış anlaşılmalar selini uyandırmamak için azami dikkat göstermek gerekir. Kendinizi bu görevden nasıl muaf tuttunuz bilmiyorum. Batı zihninin feci önyargılarından kaçınmak istiyorsanız konuyu bilim pelerini altında tanıtmalısınız. Bu nedenle başlangıç için Çinli bir bilim insanı olan Prof. Rousselle’e danışmanızı tavsiye ederim. Çünkü neticede ben bir psikologdan başka bir şey değilim ve dünya, psikolojinin I Ching ile ilgisinin ne olduğunu bilmiyor.

Umarım fazlasıyla açık sözlü ifadelerime aldırmazsınız ama ben I Ching'in kıskanç bir aşığıyım ve bu tür şeylerin en güzel ve doğal hallerine mekanikleştirilmedikleri zaman geldiklerini biliyorum.

Sadık arkadaşınız,

Carl Gustav Jung.

(Mektuplar Cilt 1, Sayfa 200-201)