top of page

Carl Jung mektupları

Güncelleme tarihi: 15 Eyl 2023

Benlik psikolojik olarak doğrulanabilen bir şeydir.

Jung çalışma masasında

Carl Jung mektupları.

Helene Kiener'e

Sevgili Fraulein Kiener, 15 Haziran 1955


“Düşünce aktarımı” eşzamanlı bir fenomendir. “Benlik”[1] psikolojik olarak doğrulanabilen bir şeydir.


Hiç durmaksızın “Tanrı sembollerinden” ayırt edilemeyen “Benliğin sembollerini” deneyimliyoruz.


Pratikte öyle görünseler de Benlik ve Tanrı'nın özdeş olduğunu kanıtlayamam.

Nihayetinde bireyleşme, dini bir tutum gerektiren dinsel bir süreçtir = Ego-iradesi Tanrı'nın iradesine boyun eğmelidir.


Gereksiz yanlış anlamalardan kaçınmak için ben Tanrı yerine “Benlik” diyorum. Ayrıca ampirik olarak bu şekil daha doğrudur.


Analitik psikoloji, dini potansiyellerimizi tanımamıza yardımcı olur.


Cizvit X'i tanıyorum. Doğal olarak psikolojik gerçeklerden korkmaktadır. Bütün dinlerin evrensel bir “Ecclesia Spiritüalis”te[2] birleşmesi Katolik Kilisesi için ne büyük bir talihsizlik olurdu! O zaman haklı olan tek kişi Père[3] X olmayacaktı!

Hırslı bir güç planım yok ama sadece kendim ve birkaç kişi için geçerli bir yol arıyorum. Güç istencini ve buna eşlik eden güç kaybetme korkusunu kiliselere bırakıyorum. Bu anlamda kaybedecek bir şeyim yok.


Tüm bilim sadece bir araçtır ve kendi içinde bir amaç değildir. Analitik psikoloji, yalnızca bizi bir bütün yapan dini deneyime giden yolu bulmamıza yardımcı olur. Bu deneyimin kendisi değildir ve onu meydana getirmez. Ama analitik psikolojinin bize aşkın bir gerçekliği yarı yolda karşılayan bu tutumu öğrettiğini biliyoruz.


Yakın zamanda Paris'te, benim ampirik kavramlarımı felsefi kavramlarmış gibi eleştiren başka bir Cizvit Père Hostie'nin (aynen böyle!) bir kitabı çıktı.

Bildirdiğim “gerçekler” büyük ölçüde göz ardı ediliyor. Doğal olarak bunlar bulgularımı olabildiğince çarpıtan bu beylerin kendileri yaptıklarını bana yansıtan endişeli tepkilerdir.


Kardeşlerinin gözündeki zerreyi görüyorlar.

Boğulmakta olan insanlar gibi samana yapışıyorlar.


En iyi selamlar ve dileklerimle,

Sizin CG Jung

~Carl Jung, Mektuplar Cilt. II, Sayfa 265.

[1] Benlik: Jung Psikoloji’sinde merkez arketipi. Hayatın amacı olarak görülür. [2] Ruhsal Kilise. Ritüellerden çok ruhsal olanı besleyen inanca öncelik veren yapı anlamında kullanılmıştır. [3] Père : Katolik papazlara hitap ederken kullanılan ve peder anlamına gelen öncül.


Hervé M. Abajoli tarafından Türkçeleştirilmiştir.




78 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page