top of page

I Ching ya da Değişimler Kitabı

Çin klasik metinlerinin en eskisi kabul edilen bilgeliğin kitabı “I Ching” ya da basitleştirilmiş Çince telaffuzu ile “Yi Jing”, her biri düz ya da kesik 6 adet çizginin üst üste konulmasıyla oluşturulmuş 64 adet Gua’dan (Altı-Çizgi / Hexagram) oluşur. Buna, Yin’den Yang’a ve Yang’dan Yin’e dönüşen “Hareketli Çizgileri” de katarsanız, I Ching’in 4096 adet farklı “psişik hali” kulağımıza fısıldadığını söyleyebiliriz. Takdir edersiniz ki bu kadar çok “derin bilgiyi” tamamıyla kapsayacak doyurucu ve işin esasına dokunan bir eser yaratabilmek ancak bir ömür üzerinde çalışarak mümkün olabilir. Konfüçyüs Üstadın “Fazladan bir 50 yılım olsaydı onu sadece bu kitabı anlamaya çalışarak geçirirdim.” saptaması ortadayken belki de yukarıdaki cümlem fazla iyimser bile kalmış olabilir. Bu yüzden okurlarımın I Ching’in temel kavramlarına aşina olmalarını sağlamak ve Çin bilgeliğinin derin anlam ve yaklaşımlarını Batılı zihinlerin kolay anlayabilmesine imkân tanıyan bir özet çıkartmak istedim. Dolayısıyla Bilinçdışı yayınları tarafından yayınlanan I Ching Kehanet Seti’nin içindeki Değişimler Kitabı’nın her Gua’sının ve hareketli çizgisinin (YAO Metinleri) yorumu kısa bir özettir. I Ching’i zaten bilen ve daha derinlemesine çalışmak isteyen meraklı okurları tatmin etmekten uzaktır. Ancak I Ching ile henüz tanışmamış dostlar için biçilmiş kaftandır.

Biz Batılı zihinler için I Ching’in sözlerinin anlaşılması kolay değildir. Kozmosun sonsuz döngüsü ve bu döngünün içinde insan hayatının yeri konusunda binlerce yıllık bilgiyi aktaran Doğu sembolizmi, nedensellik ilkesine sıkıca bağlanmış dar Batılı havsalamızın kaldırabileceğinden çok daha derindir. Her şeyden önce o sembolizmin arka planında; sihrin, büyünün ve cinlerin dünyasından kademe kademe çok tanrıcılığa uzanan bir kültürel geçmiş yatıyor. Rasyonelleştirilmiş Batılı zihin tüm bu kavramlardan temizlendiğine göre bu geçmiş artık bizim için geçerli olamaz. Bu da bana göre, Batılı zihnin bilinçli bölümü ile Bilinçdışı arasında yaşadığı bölünmeyi açıklar. Modern insan artık sadece maddeden oluşmuş “bölünmüş” insandır. Bu durumda I Ching’i yaratan zihinlerin (düşüncelerini içgüdüsel bir sezgiyle canlı varlıklar gibi algılayan, tanrılarını da görünür düşünceler olarak hissedebilen insanlar) okyanusları kıskandıracak kadar engin iç dünyasının, bizim at gözlüğü takmış bilincimizle anlaşılabileceğini beklemek en hafif tabiriyle saflık olur. O zaman, bu bilgelik kitabını benden önceki Batılıların yaptığı gibi, açıklama çabasına girişmek neden? Çünkü insanın kökten bağlı olduğu Bilinçdışı, bilincin ondan koparılmasına aldırış etmeden bildiğini okumaya devam ediyor. Henüz bilinç yaratılmadan önce de bu durum böyleydi ve zamanın sonuna kadar da böyle devam edecek. Bu da (hele insan biraz da kendini ona açarsa) I Ching’in -satır aralarından bize fısıldayarak- hazinelerini paylaşmaya istekli olduğunun bir emaresidir. Bu dediklerimi zaten Gua’larınızı oluşturmaya başladıktan hemen sonra kendiniz de deneyimleyeceksiniz.



Son olarak Gua oluşturmanın karmaşık yapısına değinmek istiyorum. Kurucu babalar civanperçemi bitkisinin saplarını kullanarak Gua oluşturuyorlardı. Bu işlem 50 adet sapın art arda birkaç kere ikiye bölünüp küsuratların parmaklar arasına sıkıştırılıp tutulması ile bulunan sap sayısının toplanması gibi bir yöntemdi ve tamamlanması bazen 1 saati aşmaktaydı. Bu yöntemin karmaşıklığı nedeniyle yıllar içinde Gua oluşturmak için para, zar ya da kart kullanılan farklı yöntemler geliştirildi. Bahsettiğim Bilinçdışı yayınları tarafından yayınlanan I Ching Kehanet Seti’nin içindeki kitapta kullanılan patent başvurusu yapılmış “4 Renkli Para Yöntemi” dünyada ilktir ve orijinal civanperçemi sapı çekme yönteminin olasılıkları (7/16, 5/16, 3/16, 1/16) esas alınarak oluşturulmuştur. Buna göre kesenizde Yin prensibini temsil eden siyah paralardan 7 adet, Yang prensibini temsil eden beyaz paralardan 5 adet, Yang’dan Yin’e dönüşüm prensibini temsil eden yeşil paralardan 3 adet, Yin’den Yang’a dönüşüm prensibini temsil eden sarı paralardan ise 1 adet bulunmaktadır. Bunun sayesinde “4 Renkli Para Yöntemi”, kurucu babaların orijinal civanperçemi sapı yöntemi ile aynı sonuçları vermektedir.

Herkesin çileli hayat yolculuğunda bir parça da olsa önünü görebilmesi için gerekli aletlerden biri olan I Ching ile buluşmasını dilerim.

Dengeniz daim olsun

Hervé M. Abajoli


I Ching kehanet seti komponentleri: renkli paralar, kumaş kese, koruma mukavva kutu, renkli değişimler kitabı


112 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page